Analyse: Los het probleem op, schaf Vaticanum II af

Ons land bevindt zich in een diepe crisis. Politici, die ongedurige types, proberen zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Op een half jaartje oplossen wat al jaren scheefgroeit: dat kan natuurlijk niet. Het brengt ons schijnoplossingen, die niets ten gronde veranderen en reeds de kiem van de volgende crisis in zich dragen. Een zielig schouwspel.

Een grondig onderzoek naar de echte oorzaak van deze crisis moet u vandaag van politiek noch media verwachten. Zij surfen, vol van hun eigen intellect, mee op de golf van malaise die ze zelf hielpen ontstaan. Wie wil weten waar het echt schort, stemt af op Radio Plasky.

Frans aanvoelen

De werkelijke oorzaak van het probleem is niet politiek, maar maatschappelijk. Vlamen en Walen groeien uit mekaar. Dat komt omdat de Vlaming geen Frans meer spreekt. Men zal opwerpen: de Waal spreekt ook geen Nederlands. Dat klopt, maar het is geen geldig argument. In vroeger tijden van peis en vree sprak de Waal evenmin Nederlands. Daar kan het dus niet aan liggen.

We mogen de schuld dus bij de Vlamingen leggen. Zij spreken geen behoorlijk Frans meer, dat hebben ze op school nooit geleerd. Onderwijs is tegenwoordig ervaringsgericht. Als je Frans kan aanvoelen, is het al lang goed. Weten dat boursin niet de hoofdstad van Frankrijk is, volstaat.

Op het Sint-Egidiuscollege kregen wij de kilometerslange woordenlijsten en grammaticale uitzonderingen er met harde hand ingeramd. De regel stond klaar wanneer wij misten. Tegenwoordig stellen leerkrachten die hoge eisen niet meer.

Pastoor betrappen

Dat is niet de schuld van de leerkrachten. Ook niet van het Ministerie van Onderwijs en nog minder van de leerlingen. Leerlingen van tegenwoordig kunnen dat niveau gewoon niet meer aan. Dat is logisch: we zitten met een generatie die afstudeert in richtingen als Economie-Wiskunde of Menswetenschappen. Dan ben je intellectueel niet in staat Frans te leren.

Op het Sint-Egidiuscollege bestond het lessenpakket uit Grieks, wetenschappen en Latijn, Latijn, Latijn. En Frans, natuurlijk. Nederlands leerden wij thuis. Iedereen wou zoveel mogelijk Latijn volgen. Hoe beter je Latijn, hoe minder vervelend de mis waar je elke ochtend voor het eerste lesuur naartoe moest. Enkel het betrappen van de pastoor op grammaticale fouten hield dat boeiend.

Doch sinds Vaticanum II wordt de mis niet meer in het Latijn opgedragen. De noodzaak en daarmee de zin Latijn te leren is verdwenen bij de Vlaamse jeugd. Begrijpelijk, maar wie nooit de accusatief en datief leerde kennen, zal ook nooit het precieze verschil tussen COD en COI begrijpen. Kennis van het Latijn is de basis voor kennis van elke andere taal.

Teloorgang veroorzaken

Aldus is Vaticanum II, en niets anders, de oorzaak van het huidige crisisklimaat. De teloorgang van de Vlaamse kennis van het Frans, oorzaak van de communautaire kloof, vindt zelf haar oorzaak in het verdwijnen van de Latijnse mis.

Om de crisis werkelijk op te lossen hebben we geen nood aan interimregeringen of staatshervormingen. We moeten Vaticanum II afschaffen, of op z’n minst de Latijnse mis weer invoeren. Mijns inziens ligt hier een grote verantwoordelijkheid bij de CD&V, weliswaar een huis met vele kamers, maar onmiskenbaar een katholiek bastion met mobilisatievermogen.

Hier kan de partij haar electoraal succes aanwenden om toekomst van het land wérkelijk veilig te stellen. Maar ik durf er mijn erfdeel van het familiekapitaal onder verwedden dat die tsjeven daar wel weer te laf en te lam voor zullen zijn.

De klas Grieks-Latijn van Auguste Pasky sprak perfect Frans

Een generatie die beter Frans spreekt dan de gemiddelde Parijzenaar:
de vijfde klas Grieks-Latijn van Auguste Pasky o.l.v. broeder Kamiel

Advertenties

3 gedachtes over “Analyse: Los het probleem op, schaf Vaticanum II af

 1. Katholiek hé.
  Dit is een vrij land, de mis laat staan de Latijnmis weer in voeren is de mensen beknotten op hun persoonlijke keuzes. Ik weet dat het Frans achter van de lln. achter uitgaat, maar dit is me te extremistisch.
  Ik ken Vlamingen van Menswetetenschappen en Economie-Wiskunde die zeer goed Frans kunnen, daar voor heb je geen Latijn nodig.
  Wij zijn niet meer zo boers tegenwoordig dat wij de ‘pastoor’ (lees: christelijke charlatan) te betrappen op taalfouten.
  En dan mensen van een ‘boerengat’ zorgen dat ze de mis niet meer verstaan, dat is echt wreeed, want voor die mensen is dit meestal de enige houvast in het leven.

  Niet vriendelijke groeten.

 2. De Vlamingen kennen geen Frans meer?
  Deze idiote uitspraak komt gewoonlijk van onderontwikkelden die ergens een voetje voor zoeken om bij de bij de Franstalige Belgen in het gevlei te komen!
  Wat is de waarheid ?
  Ieder Vlaming die afstudeert bezit een sterke basis Franse taalkunde. In het werkelijke leven is het zo dat de Franse taal even onbelangrijk is in de wereld als het Nederlands.
  Vele Vlamingen hebben in hun internationale carrière absoluut geen Frans meer nodig.
  Deze internationale toestand kan men in het achterlijk België niet kroppen. Vandaar de campagne om de Vlaming die een natuurlijke aanleg heeft voor alle Germaanse talen.
  ( Hij kan hiervoor de Belgische school best missen want de leeraars die talen doceren kennen ze zelf meestal niet.Typisch Belgisch)
  De Vlaamse Liberalen zijn archaïsche Belgicisten.
  Luister niet naar hen.
  Zij zijn aan ’t ondergaan!

 3. Interessante punten, heren! Het is altijd leuk te lezen wat mensen die hun moedertaal amper schijnen te beheersen zoal over de kennis van vreemde talen denken te zeggen te hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s