Analyse: Leterme als strateeg & diplomaat

Meesterstrateeg LetermeMijn broer berichtte het reeds: Leterme vergeleek de RTBF met Mille Collines. Zelfs na een heel half jaar politiek geklungel blijft het verbazen wat die man aan diplomatieke zelfmoordaanslagen pleegt te plegen. En ’t verbaast steeds minder dat hij er niet in geslaagd is het begin van een begin van regering op de rails te krijgen.

Maar laat ons dit van naderbij beschouwen. Tsjeven staan om veel bekend, maar niet om hun domheid. Wel integendeel: zij excelleren in melige principes, wollige verklaringen, gesjacher met verkiezingsbeloftes, en daarnaast ook in diplomatieke geslepenheid .

Stel nu dat Leterme, en is hij geen geitenliefhebber uit West-Vlaanderen, geen omhooggevallen electorale vergissing is, maar een werkelijke tsjeef. Stel nu dat hij een uitgekookt strateeg is. Zou dat een ander licht op de zaak werpen? Ja, zou het beslist.

Wat immers, wil de CD&V en dus Leterme? België splitsen. U denkt van niet, maar de N-VA wil dat zeker wel. Laat het eenieder de laatste weken duidelijk zijn geworden dat de CD&V haar kartelpartner overal gehoorzaam in volgt. Ook de CD&V wil dus een onafhankelijk Vlaanderen, reken maar van yes.

Revoluties echter, zijn niets voor tsjeven. Zij handelen hun zaakjes liever correct en formeel af. Het probleem is voorlopig wel nog dat de (Duits- en) Franstaligen liever nog even verenigd blijven met hun Vlaamse broeders. Wachten geblazen dus, tot het zuiden van ’t land ook van het noorden af wil. Dan pas kan de CD&V tevreden de duimen achter de bretellen haken en Bart De Wever met een bakfiets vol grenspaaltjes langs de taalgrens sturen. Eerder niet: ’t is wachten geblazen, of actie ondernomen!

Leterme onderneemt actie. Men moet niet alles zijn beloop laten, de moderne politicus werkt pro-actief. Aldus doet hij alles om de Franstaligen zoveel mogelijk op de zenuwen te werken. Hij gaat er vanuit dat zij hem, en daarmee Vlaanderen, zoetjesaan wel beu zullen geraken. Zo zullen zij zelf de grootste voorstanders worden van een splitsing van ’t land.

Is dat niet clevertjes bekeken van die goocheme Yves? Riskant, ja, maar wel zeer goed doordacht en tot nu toe ook feilloos uitgevoerd. Het enige risico is dat hij ook zijn eigen Vlaamse volk tegen zich in ’t harnas jaagt en binnenkort feestelijk gedefenestreerd wordt.

Wij helpen Leterme hopen dat de Waalse strategen niet juist daar op rekenen. Eveneens helpen wij Leterme graag defenestreren als de tijd daarvoor rijp wordt geacht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s