Je bent maar beter geen abonnee

Je bent maar beter geen abonnee, bedacht ik me vanmorgen, toen ik de cd van Gabriel Rios uit mijn knackzakje viste. Het is weer herfst, en kranten gooien met cadeaus. Je koopt een krant, en gratis, of voor een ‘kleine’ meerprijs krijg je er een cadeau bij. De Morgen deed en doet het met de gratis Sarah Bettens-cd, hun grote fotografenreeks en de bier- en wijnbijbel. De Standaard geeft kunstboeken en designvoorwerpen weg. Knack stopt de cd van Gabriel Rios bij haar uitgaven.

Dat deze acties als doel hebben zoveel mogelijk nieuwe lezers aan te trekken, dat spreekt voor zich. Maar vaak moet je als abonnee wel de handen uit de mouwen steken om daadwerkelijk je extra’s in handen te krijgen. Hoe het bij De Standaard werkt weet ik niet, ik ben namelijk geen abonnee, en de krant van dit weekend maakt geen melding over hoe abonnees aan de boekenreeks kunnen komen. De Morgen daarentegen krijg ik wel dagelijks in huis. Voor de cd van Sarah Bettens werd mij een 0800-nummer toegestuurd, waarnaar er diende gebeld te worden, en dan zou ik de cd twee weken later per post ontvangen. Gratis, dat wel, maar met twee weken vertraging. De fotografenreeks kon afgehaald worden in de Standaard boekhandel, zowat zes weken na de lancering. Waarna blijkt dat de box slechts de helft van de delen bevat. De rest moet immers nog gedrukt worden, en kan later worden afgehaald. Wat betekent dat je als abonnee pas zes weken na datum kan kennismaken met de bijlagen, en dan nog maar met de helft. Over de wijnbijbel kan ik opnieuw niets zeggen, wegens eigenlijk niet aan mij besteed. Ik drink namelijk liever dan ik lees. (En als ik er echt wat over had willen weten, had ik wel de Feestwijnen en Champagnebijlage voor 5 euro bij De Tijd gekocht.) Wat Knack betreft, ook daar loopt het niet van een leien dakje voor de abonnee. Waar de gewone lezer de cd gratis en direct bij de krantenwinkel mee kon nemen, moet de abonnee een aan zichzelf geadresseerde enveloppe naar Knack sturen. Opnieuw niet onoverkomelijk, maar wel weer duurder en vertraging.

Conclusie: dat de cadeaus extra lezers aantrekken lijdt geen twijfel , maar het ware geen slecht idee de trouwe lezer wat beter te soigneren. Want voor je het weet, is ie vertrokken. Overgehaald door de cadeaus van een andere krant.

2 gedachtes over “Je bent maar beter geen abonnee

  1. Wat Knack betreft, is jouw informatie alleszins niet correct. Ik ben Knackabonnee en de cd van Gabriel Rios zat wel degelijk bij mijn Knack.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s