Toro!

De Nederlandse Partij voor de Dieren had een punt, maar ze snapten zelf niet goed waarom. De PvdD begrijpt helaas niet dat ze al een tijdje géén punt meer heeft en blijft er toch op hameren. Dat is gênant, tijd voor enige opheldering dus.

De PvdD protesteert tegen de komst van een zes meter hoog, goudkleurig standbeeld van een toreador op een plein in het sfeervolle, Noord-Brabantse Cuijk. Daar hadden ze ooit overschot van gelijk in. Maar niet om de reden die ze zelf aandroegen. Het ontwerp van kunstenaar Camille Meeussen had namelijk de door de gemeente uitgeschreven wedstrijd gewonnen, daar moet je nadien niet flauw over doen. Vooral niet als je niet eens in de Cuijkse gemeenteraad zit en als het Comité Anti Stierenvechten tevergeefs al eens heeft geprobeerd het beeld uit de wedstrijd te halen.

Dat het kunstwerk haaks zou staan op “het groeiend bewustzijn en respect voor dieren en dierenwelzijn onder de Nederlandse en Cuijkse bevolking” en dus niet geplaatst zou mogen worden, is een onverhuld pleidooi voor censuur door de staat in naam van het volk – en dat is dus waar het gênant begint te worden.  Al die flauwe argumenten over dierenwelzijn, daarmee moet je stalhouders en circusbazen lastigvallen, geen kunstenaars.

De enige goede reden om het beeld niet te plaatsen, was dat het oorspronkelijk Toread’or zou heten. Stel je voor. Dat is een woordspeling ver beneden het niveau van iemand die zichzelf kunstenaar waant. Het beeld zal echter Ommezwaai herdoopt worden en daarmee zijn meteen alle bezwaren van de baan. Voer maar aan, die zes massieve meters goudglans! Voer maar af, die sullige censoren van de PvdD!

Het stierenvechten immers, is een schone sport en een nobele kunst, daarover moet verder niet gediscussieerd worden. Toro!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s