Meneer Van Rompuy heeft een droom….

Herman Van Rompuy zal morgen een gastcollege geven in de lessenreeks politologie van professor Carl Devos van de UGent. Meneer Devos werd daarover geïnterviewd in het radio1- programma Feyten en Fillet. Maar de waarheid kwam pas boven in een interview dat hij vlak daarna aan Radio Plasky gaf.

Radio Plasky:
Meneer Devos, Herman Van Rompuy, de koninklijk verkenner, komt morgen een gastcollege geven in uw lessenreeks. Heeft u hem moeten overtuigen?

Carl Devos: Nee meneer de interviewer, hij kwam heel graag.

RP: Het is voor u een heel erg goed tijdstip, meneer Devos, maar misschien voor de koninklijk verkenner wat minder.

CD: Integendeel meneer de interviewer, dat ziet u verkeerd. Maar u moet de achtergrond een beetje kennen natuurlijk. Meneer Van Rompuy is een schrander man, maar was bijna aan zijn brugpensioen toe. Hij was – bij wijze van spreken, dat begrijpt u wel meneer de interviewer – al wat aan het uitbollen. Maar meneer Van Rompuy had nog een grote wens, en dat was bij mij een les te komen geven. Dat Guy Verhofstadt dat gedaan had, maar hij niet, dat stak natuurlijk een beetje. Maar u begrijpt dat ik niet zomaar iedereen kan uitnodigen. De studenten worden mondig, meneer de interviewer, en de concurrentie tussen de universiteiten is moordend. Meneer Van Rompuy had dus een reden nodig om in mijn les te geraken. Ik heb uit betrouwbare bron dat hij er lang over nagedacht heeft hoe dat zou kunnen lukken. Maar toen waren daar de verkiezingen, en de regeringsonderhandelingen, en meneer Van Rompuy zag zijn kans schoon. Ik kan u zeggen, meneer de interviewer, hij heeft hemel en aarde bewogen om koninklijk verkenner te worden. Hij heeft de situatie uitgelegd aan de koning – een trouwe vriend sinds jaar en dag – , en die heeft hem zijn moment de gloire niet willen ontzeggen. De term ‘koninklijk verkenner’ kwam ook van Herman zelf, want u begrijpt, meneer de interviewer, dat meneer van Ypersele de Strihou zo’n term nooit of te nimmer uit zijn strot zou kunnen krijgen.

RP: (Enigszins van zijn melk) Ik begrijp het, denk ik. Maar met al wie werkzaamheden zal meneer van Rompuy toch niet veel tijd gehad hebben om zijn les voor te bereiden?

CD: Integendeel meneer de interviewer. Ik merk dat u het eigenlijk nog steeds niet begrepen hebt. Meneer Van Rompuy heeft de voorbije vier weken niets anders gedaan dan deze les voor bereiden. Die regeringsonderhandelingen hadden in een dag of drie rond kunnen zijn, u kent de doortastendheid van meneer Van Rompuy. Maar u begrijpt dat meneer Van Rompuy zijn opdracht moest rekken tot morgen. Het academisch jaar is immers pas deze week begonnen. Door een fout van het paleis – ze hebben daar niet zoveel ervaring met universiteiten – heeft hij die opdracht veel te vroeg gekregen. Hij heeft dan ook op zijn blote knieën moeten smeken bij zijn copains De Wever en Reynders opdat zij af en toe een straffe uitspraak zouden doen, zodat het niet teveel zou opvallen dat meneer van Rompuy zijn opdracht nogal lang trok. Nu, meneer De Wever heeft die belofte misschien net iets te enthousiast opgenomen, maar u begrijpt, electoraal gezien was dit voor hem natuurlijk een kans die meneer De Wever niet kon laten liggen.

RP: U bedoelt dat dit heel koninklijk verkennerschap een excuus van meneer van Rompuy was om in uw les te geraken?

CD: Godzijdank, u heeft het eindelijk begrepen. Het minste wat men kan zeggen is dat het een zware bevalling is geweest. Meneer Van Rompuy is dan ook blij dat hij deze hele farce kan beëindigen. ‘Hij heeft aan de koning meegedeeld dat hij nog een eindconclusie zal schrijven, en dan zijn koninklijk verkennerschap zal neerleggen’. Ja, die journalisten kan je alles wijsmaken. Ons politologen daarentegen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s