Kennis van zaken

Volgens Rik Coolsaet is België geen significante thuishaven voor terreurgroepen. Hij heeft daarover met Tanguy Struye de Swielande een rapport geschreven. Volgens die twee heren zijn hier de laatste twintig jaar flink wat terreurcellen ontmanteld en heel wat verdachten berecht. Onze politiediensten blijken bovendien zeer intelligent en efficiënt te handelen, ondanks een gebrek aan middelen en mensen. Daarbij hebben ze bovendien respect voor de rechten en vrijheden van de burger (wat blijkbaar niet vanzelfsprekend is).

Bij zoveel goed nieuws word ik vanzelf achterdochtig. Ik kan daar niets aan doen, het komt door het kleffe weer vanochtend. Waar zit hier het addertje onder het gras? We moeten niet lang zoeken. Het is een tamelijk stevige adder in dit geval, met een snor, en hij heet Rik Coolsaet.

Ik ben nooit een grote fan van Coolsaet geweest maar de man is wel professor en dan dwing je toch een zekere natuurlijke autoriteit af. Tot voor kort, dus, want Coolsaet heeft in NRC Handelblad een aantal opmerkelijke dingen gezegd, althans volgens DS online:

Vreemd genoeg vindt Rik Coolsaet dat er in de campagne ‘bijna met geen woord gesproken is over het communautaire’, terwijl zovelen erover klaagden dat het communautaire andere thema’s verdrong. Coolsaet: ‘Wat er nu in de formatie gaande is met dat opbieden tegen elkaar, vind ik kiezersbedrog. In de hele campagne is er bijna met geen woord gesproken over het communautaire: het woord splitsing mocht zelfs niet worden gebruikt door de kandidaten. Dat was een instructie! Dat was helemaal niet het issue. Het is boerenbedrog als dat nu wordt uitgespeeld.’

Waarom laten wij iemand die zo’n onzin uitkraamt eigenlijk belangrijke rapporten schrijven? Het kan goed zijn dat België de favoriete uitvalsbasis geworden is terroristen allerhande en dat zij vestigingssubsidies krijgen van de regering. Coolsaet beweert van niet, maar wie gelooft die man nog na NRC Handelsblad?
Misschien heeft Coolsaet een uniek gevoel voor humor en geniet hij breed grijnzend van de fijne peer die hij de Nederlanders heeft gestoofd. Dat kan. Maar ik hoop vooral dat Tanguy Struye de Swielande een ernstiger politoloog is dan Coolsaet, want de betrouwbaarheid van het rapport hangt nu volledig van hem af.

Enigszins gegeneerd moet ik toegeven dat ik Struye de Swielande niet ken. Het is zwaar je hoop te moeten laten rusten op een man die je niet kent. Zijn naam doet echter vermoeden dat hij van adel is en dat dwingt toch een zekere natuurlijke autoriteit af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s